Home Orde van de Tempeliers

Language Selector

Vertaal deze pagina in... Translate this page to...

Sponsored Links


Polls

Wat vond u van het Spiritueel Weekend Antwerpen?
 

Wie is Online

We hebben 15 gasten online

Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Spiritueel Weekend, Powered by Joomla!; free resources by SG website hosting
Orde van de Tempeliers PDF Afdrukken E-mail


ORDE VAN DE TEMPELIERS

 
TEMPELIERS

 

 

 

 

Korte historiek van de ridderorde

Orde van de Tempel van Jeruzalem

Gesticht in 1118 door Hugues de Payens en Godfried van Sint-Omaars te Jerusalem. Aanvankelijk bestond de Orde uit 7 Franse en 2 Vlaamse ridders. Ze noemden zichzelf: " Arme ridders van Christus". De taak van de "Tempelridders" of "Tempeliers was de bescherming van de pelgrims en de verdediging van het Heilig Land. In de eerste periode van haar bestaan voerde de Orde haar taken uit van uit haar thuisbasis, de nog bewoonbare ruimtes van de ( in het jaar 70 na Chr. verwoestte ) Tempel van Salomon in Jeruzalem.

Op het Concilie van Trente in 1128 werd de Orde erkend door de Paus die haar een mystieke en strenge orderegel oplegde, opgesteld door Sint-Bernardus van Clairveaux. Deze regel eiste van haar leden absolute gehoorzaamheid, persoonlijke armoede en kuisheid. In 1164 verkreeg de Orde haar symbool:  een rood achthoekig kruis op een wit veld als symbool voor het bloed van de ridders dat werd vergoten bij de verdediging van het Heilig Land.

Na vele roemrijke jaren wekte de zeer machtig en rijk geworden Orde -  die meer dan 9000 commanderijen bezat verspreid over West-Europa -  de afgunst en hebzucht van de Franse koning Filips de Vierde, de Schone genaamd, die zware schulden had bij de Orde. Op vrijdag de 13° oktober 1307 ( vandaar dat sedertdien vrijdag de 13° als een ongeluksdag wordt gezien ) werden (bijna) alle Tempeliers die zich op Franse bodem bevonden gevangen genomen en legde de koning beslag op hun bezittingen. Enkelen wisten zich te redden en volgens de legende zou hun zwaar beladen vloot uit La Rochelle vertrokken zijn met wat men noemt de schat van de tempeliers naar Schotland. Feit is dat Filips nooit geld en kostbaarheden gevonden heeft. De orde werd door de paus, onder zware druk gezet door de koning in 1312 opgeheven. De aanklachten tegen de Tempeliers waren ongekende voorbeelden van onrecht en ongefundeerde beschuldigingen. Op 18 Maart 1314 stierf de 23° Grootmeester Jacques de Molay en zijn medestander op de brandstapel  in Parijs. Toch zette de Orde haar activiteiten verder in het buitenland, onder andere in Schotland, Zuid-Europa den de Nieuwe Wereld.

De hedendaagse Orde van de Tempeliers

In 1804 werd de Soevereine en Militaire Orde van de Tempel van Jeruzalem opgericht onder auspicieėn van Napoleon Bonaparte en werd officieel erkend in 1853 door Napoleon III. De hedendaagse Orde streeft ernaar de waarden en tradities van de middeleeuwse Tempeliersorde hoog te houden. Zij richt zich dus vooral naar de geest van, maar is geen rechtstreekse afstammeling van de middeleeuwse Orde.

Haar doelstellingen zijn dan ook:
* Het bewaken van de geestelijke waarden van het Geloof en van de Westerse cultuur, met respect voor andersgelovigen of andersdenkenden.
* In een Evangelische geest bijstand verlenen aan mensen in psychische of materieėle nood.  Met andere woorden: volgens de tradities van de Oude Tempeliersorde.
* Steun verlenen aan maatschappelijk werk, aan sociale zorg
* Zorg dragen voor onze Broederschap met een ridderlijke ingesteldheid, ongeacht waar ter wereld onze Broeders en Zusters wonen.
* De kennis, de cultuur en de wetenschap en de kennis van de geschiedenis in het algemeen en van de middeleeuwse Orde en de Middeleeuwen in het algemeen..
* Bescherming van de natuur en het milieu.
* Kennis van zichzelf en de omringende maatschappij in harmonie door introspectie en zelfsudie.

Alle initiatieven en werkzaamheden moeten dusdanig zijn dat ze ethiek en moreel gedrag impliceren met respect voor onze cultuur, waarbij de eigen houding en gedrag tot voorbeeld moeten strekken.


Meer informatie:

Lily Demuynck
Tel: 0485 / 53 65 51
E-mail: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 

Spiritueel Weekend Antwerpen - in samenwerking met Stad Antwerpen


Bookmark and Share


Boeken, Muziek & Film


Fotogallerij

No images